Onze visie op de bestemming van het dorpsplein

Op 23 augustus 2017

Beste Gooikse vrienden,

De nieuwe bestemming van het Gooikse dorpsplein is al enkele maanden een veelbesproken onderwerp. Wellicht hebt u zich al afgevraagd waarom uw afdeling hier zo mee bezig houdt, en hoe het komt dat CD&V hier zo hevig op reageert. We geven u hierbij wat verduidelijking.

De meeste mensen uit de nabije omgeving van het Gooikse dorpsplein willen minstens een deel van de parkeerplaatsen behouden. De ondernemers vrezen dat hun klanten de weg naar hun zaken niet meer zullen vinden, als deze hun wagen elders moeten parkeren. Bij de bekendmaking van de resultaten van de gemeentelijke enquête bleek dat toen zo'n veertig mensen deze hadden ingevuld. Onze jongerenafdeling heeft als reactie bijna 200 handtekeningen verzameld tégen een parkeervrij dorpsplein. Dit met het grote verschil dat de gemeentelijke enquête afgenomen werd bij voornamelijk bezoekers van het volksmuziek-festival Gooikoorts, terwijl onze jongerenafdeling  naar de Gooikenaar zelf geluisterd heeft.

De kritiek van N-VA op de plannen van CD&V komt net nu er nieuwe handelszaken, onder andere een dagbladhandel, een dokterspraktijk en een architectenbureau, zich in Gooik centrum vestigen. Het is maar af te wachten hoe deze nieuwe Gooikse handelaars, en hun klanten, zullen reageren op de plannen van de CD&V-meerderheid.

Voor de zoveelste bevraging van de Gooikse burger werd het dorpsplein werd zondag 20 augustus omgetoverd tot een reuze zandbak, een tentzeil werd over het pleintje vóór de kerk werd gespannen. De Torenstraat werd afgesloten voor alle verkeer en er werd parkeerverbod uitgevaardigd in de Gooikeveldstraat. De sfeer was opperbest, de mensen amuseerden zich kostelijk, daar kan niemand iets tegen hebben. Maar waar geen rekening mee werd gehouden is de aankomst van de quasi 500 deelnemers aan de stage. Dit betekent ruim 200 wagens, caravans of mobilhomes, die  allen in het centrum een plaatsje probeerden te vinden.  Het resultaat was een ongeziene verkeerschaos. Naast de verkeerschaos werden terug niet de Gooikenaars maar wel vooral de bezoekers van Gooik bevraagd.

Andere recente organisaties (pop-up bar, eerste bevraging gemeente) gebeurden terwijl het plein zelf nog als parking gebruikt kon worden. Echter, indien de organisatie op de parkeerplaatsen gebeurt, ontstaat er chaos zoals we op 20 augustus mochten merken. De gemeente heeft die zondag zelf bewezen dat het volledig weghalen van de parkeerplaatsen op het plein geen goed plan is.

We hopen u via deze weg voldoende geïnformeerd te hebben, wenst u toch nog extra info kan u steeds contact opnemen met een van onze mandatarissen:
Kristel Moonens raadslid OCMW-raad 0476/433.573 / Steve Dehandschutter raadslid gemeenteraad 0495/275.718 / Wim Struelens raadslid gemeenteraad 0476/599.602
Kristoff Hemelinckx, fractievoorzitter gemeenteraad , 0468/100.176

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is