Waardevolle Vallei moet blijven

Op 28 augustus 2010

Meer dan 150 buurtbewoners protesteerden vrijdagavond tegen de bouw van een waterzuiveringsinstallatie in de Letterbeekvallei. Volgens hen heeft Aquafin bewust de andere opties genegeerd.

Volgens Aquafin is Letterbeek de meest geschikte locatie

De bewoners van de Letterbeekstraat en omgeving zien de installatie in de groene vallei van de Letterbeek niet zitten. Bovendien heeft het gemeentebestuur slecht gecommuniceerd. Ze willen dat de gemeente en Aquafin opnieuw nadenken over een andere site.

'De grote installatie zou deze waardevolle en toeristisch aantrekkelijke vallei tenietdoen', stellen de bewoners. 'Dit landschap is nog Breugeliaans, maar dat zou kunnen veranderen. Nochtans is er een beter alternatief, namelijk de site van Terhagen. Die ligt op 100meter van de provinciale weg Halle-Ninove en is er via een geasfalteerde weg mee verbonden. In de onmiddellijke buurt ligt een in onbruik geraakt en vervallen sportschuur. Dit stuk ligt bovendien stroomafwaarts voor het afwateringsgebied.'

Volgens de bewoners hield Aquafin Terhagen bewust uit beeld, zodat uit de resultaten de Letterbeekstraat als beste site naar voren kwam. Omdat ze Aquafin niet vertrouwen, willen de bewoners dat een onafhankelijk bureau een nieuw onderzoek uitvoert om te bepalen welke site het meest geschikt is voor de installatie.

Slechte communicatie

Bij de actievoerders waren Christa Dermez van Open VLD en Isabelle Pierreux van N-VA, lokaal nochtans kartelpartner van CD&V. 'Wij zijn hier omdat we vinden dat de houding van het gemeentebestuur in deze zaak niet correct was', stellen ze. 'Er werd slecht gecommuniceerd.' Burgemeester Michel Doomst (CD&V) laat weten dat de gemeente het advies van Aquafin heeft gevolgd en dat er bij dergelijke plannen altijd weerstand zal zijn. 'Als uit de studies was gebleken dat Terhagen beter was, dan hadden wij die optie ook gesteund. Aquafin voert de werken uit in naam van het Vlaamse Gewest, dus ooit zal de installatie er toch moeten komen. Ik ben niet tegen een nieuw onderzoek, maar we moeten ook een beslissing durven nemen. Maar ik heb alle begrip voor de bewoners van de Letterbeekstraat, zulke ingrijpende werken zijn nooit prettig.'

http://parelduiker.wordpress.com/

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is