Verdwijnen historische Gooikse kasteelmuur

Op 26 september 2013

Er is heel wat commotie ontstaan door het afbreken van de historische Gooikse kasteelmuur. Om dit uit te klaren heeft  de Gooikse N-VA fractie de nodige contacten met de dienst Erfgoed gelegd.

N-VA voorzitter Hemelinckx: ”Het is onvoorstelbaar wat ik daar te horen kreeg. De burgemeester is blijkbaar verplicht de dienst Erfgoed om bindend advies te vragen. Dit is niet gebeurd, met de gekende gevolgen. Men wist mij zelfs te melden dat niet enkel het verdwijnen van de archeologische vondsten, maar ook de afbraak van het klooster voor de dienst Erfgoed onaanvaardbaar is en als een groot verlies aanzien wordt. Deze dienst waardeerde dit gebouw als zeer waardevol 19e eeuws bouwwerk. Indien de bouwvergunningsprocedure correct gevolgd was door de gemeente waren niet alleen de vondsten van het historische Gooik gered, maar had ook het klooster een nieuwe functie kunnen krijgen. ”

De dienst Erfgoed werd pas gecontacteerd na de vondst van de resten van het kasteel, en niet bij het begin van het project, alhoewel er meer dan voldoende bronnen bestaan die op het bestaan van dit kasteel op deze site wijzen.

In extremis konden er met de aannemer over enkele dagen, nodig voor eerste onderzoek, onderhandeld worden. Maar nadien verdween er onherroepelijk 500 jaar Gooikse geschiedenis in enkele minuten tijd.

Naast de eerdere klachten van de Heemkundige Kring heeft nu ook de dienst Erfgoed  zelf de nodige stappen gezet om het Gooikse gemeentebestuur terecht te wijzen.

Het voorstel van burgemeester Doomst om een deel van de verdwenen muur in het nieuwe gebouw te integreren werd aanzien als een doekje voor het bloeden.

Hemelinckx: “We zullen de bevoegde minister een brief sturen met de vraag welke maatregelen hier verder kunnen genomen worden. Ik ken burgemeester Doomst als iemand met een groot hart voor de Gooikse geschiedenis, ik begrijp dan ook niet hoe dit kon gebeuren. Misschien brengt onze vraag om uitleg op de volgende gemeenteraad meer duidelijkheid.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is