Rechtbankvoorzitter scherp voor collega's die op splitsing B-H-V schieten

Op 13 april 2012

De splitsing van het gerechtelijke arrondissement B-H-V is volgens tal van rechters slecht voor de Nederlandstalige Brusselaars: er komen minder Nederlandstalige rechters dan eerst gedacht. Een groep rechters trekt in de krant De Tijd scherp van leer tegen de wetsvoorstellen die de splitsing regelen.

“We zullen het er sowieso niet bij laten”, klinkt het onder meer. “Als het huidige wetsvoorstel wordt goedgekeurd, zal het aantal rechters en al de rest van het personeel aan Nederlandstalige kant nog sneller wegzakken dan we ooit hadden gevreesd. Dat is echt onbegrijpelijk."

Die scherpe kritiek kan niet, vindt nu rechtbankvoorzitter Luc Hennart. Het B-H-V akkoord is een politiek akkoord, en dat val je als rechter niet zomaar aan.

Hennart vindt dat vooral de Franstalige rechters meer collega's kunnen gebruiken. Al moet een werklastmeting dat officieel op papier zetten. Zo'n werklastmeting moet uitwijzen welke rechters hoeveel werk op hun bord krijgen. Het is niet zeker dat de Nederlandstalige rechters daar positief zullen uitkomen.

Minister van justitie Annemie Turtelboom laat weten dat de splitsing van BHV een zaak is van de partijvoorzitters. Wie klachten heeft, mag daarmee bij hen terecht.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is