"Als Open-VLD in tripartite stapt zonder N-VA, stem ik tegen"

Op 26 april 2011

23 april 2011

De Vlaamsgezinde liberaal Willy De Waele (73) gaat zijn laatste week in als burgemeester van het Vlaams-Brabantse Lennik. De Waele is zeker een van de strijdvaardigste burgemeesters rond de splitsing van B-H-V. Hij vreest dat hij de splitsing niet meer zal meemaken. In een gesprek met Het Laatste Nieuws haalt hij uit naar de gevestigde politiek.

...
"Ik ben het met strafpleiter Vic Van Aelst eens: de Franstaligen zullen pas rusten wanneer ook de kabeljauw voor de kust van Oostende Frans spreekt. Nooit zal ik afwijken van mijn lijn, die op papier ook de partijlijn is of dat in de praktijk toch zou moéten zijn: voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde moeten wij geen prijs betalen. Maar bij wijze van spreken zal België eerder gesplitst zijn dan BHV."

Het ergert De Waele hoe Tobback, Eyskens en Martens pleiten voor een regering zonder De Wever. "Hoor hen pleiten voor die zesde staatshervorming zonder N-VA, zij die het land mee kapot hebben gemaakt met hun eerdere vijf staatsmisvormingen." Maar ook zijn eigen Open Vld is verdeeld, stelt hij vast. "Niet alleen jongeren als Mathias De Clercq en Gwendolyn Rutten, maar ook Guy Verhofstadt, Guy Vanhengel en Karel De Gucht blijven kiezen voor de Belgische onmacht in plaats van voor de Vlaamse macht. Waarom? Omdat Guy en Karel meer bezig zijn met de toekomst van hun eigen carrière dan met die van de partij. Ik zie hen zeker nog terugkeren naar de nationale politiek. Maar als Open Vld kiest voor die Belgische koers, zal de kiezer ons nogmaals de rekening presenteren - wie weet waar onze bodem ligt. Als Open Vld in een tripartite stapt zonder N-VA, zal ik tegenstemmen."

Bron:

Willy De Waele in gesprek met Jan Segers, Het Laatste Nieuws

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is